Topp fem länder med de bästa tänderna i världen

Vi vet alla den klassiska stereotypen av brittiska folket som har riktigt dåliga tänder. Men vilket land har de bästa tänderna i världen? En intressant fråga, mest men inte på något sätt en lätt att ställa om att svara. Var börjar du?

Svaret: OECD: s Health in a Glance 2009 Indikatorundersökning. Lyckligtvis för oss har någon redan gjort allt det hårda arbetet med att hitta allt! Undersökningen analyserar det genomsnittliga antalet förfallna, saknade eller fyllda tänder på 12-åringar i varje land som granskats. Detta är ett relativt vanligt mått på tandhälsan från DMFT-indexet. Så, trumma snälla snälla, låt oss ta en titt på de fem bästa!

5: Australien / Beligum / Irland

Poäng: 1.1

Bundet för femte plats har vi denna trio av länder med 1,1 genomsnitt av förfallna, saknade eller fyllda tänder bland 12-åringar. Intressant är att 30% av australierna går utan regelbunden tandvård på grund av bland annat avståndet de behöver resa för att komma ner till sin övning. Vi kan inte skylla på dem, Australien är enormt!

Sverige
Poäng 1.0

Hej! Fantastiskt! I nummer fyra har vi Sverige med 1 poäng. Landet är känt för att få oss IKEA, ABBA och H & M (alla förkortningar!), Även med tanke på saker har bra tänder!

Nederländerna / Schweiz
Poäng 0.9

Representerar nummer tre på vår lista: Schweiz och Nederländerna. För att vara rättvis, skulle vi också le om att vi var lika kända för våra stora ostar (och tänder) som dessa två!

Danmark / Luxemburg
Poäng: 0.8

På andra gången har vi den europeiska duoen i Danmark och Luxemburg. En solid prestation från de två små länderna – med tanke på att Luxemburg bara har drygt en halv miljon människor! Med andra ord, Luxemburg har ungefär samma befolkning som Glasgow!

Och vinnaren (s) …

Tyskland / Förenade kungariket
Betyg: 0.7

Att splittra toppen, vi har Tyskland och, överraskande, Storbritannien. Rättfärdigande! Inte längre måste vi acceptera den felaktiga cliché som vi har dåliga tänder. Tillsammans med tyska barn har brittiska 12-åringar bara i genomsnitt 0,7 förfallna, saknade eller fyllda tänder!

Dessa överraskande resultat ger en intressant läsning. Men då är det verkligen så mycket av en överraskning med stora tandläkare som teamet hos rena leenden som ser efter brittiska tänder? (Du kan tacka oss senare!)