Hur slutar jag gnissla tänderna på natten?

Vågar du någonsin från en natts sömn med ömma tänder och käkar? Du kan mala dina tänder. Gnisslande tänder är känd som bruxism. Denna rytmiska klämning av käftarna och gnissla av tänderna kan utvecklas vid vilken ålder som helst. Tandgnissling görs vanligen omedvetet i sömnen, men det kan också uppstå när du är vaken. Under dagen kommer en person som koncentrerar sig på en uppgift ofta att placera sina tänder tillsammans och applicera kraft genom en sammandragning av käftmusklerna. Detta är vanligtvis förknippat med dagtidens uppgifter att lyfta tunga föremål, körning, läsning och skrivning. Under sömnen presenteras det som knytande och rytmiska sammandragningar.

Symtom på tandgnissling

Det vanligaste symptomet på tandgnissling är huvudvärk. Bruxismförbundet konstaterar att människor som maler sina tänder är tre gånger mer benägna att drabbas av huvudvärk. Enligt MedlinePlus inkluderar andra symtom muskelvärk, utvidgning av ansiktsmuskler, temporomandibulärt ledd (TMJ) obehag, axelns stivhet och nacke, öronvärk och sömnstörningar. Tänderna påverkas negativt och visar onormalt slitage och rörlighet. Detta leder till brott och förlust av tänder.

Orsaker

Stress, ångest, rökning, tung alkohol, koffein, depression och sömnstörningar är alla möjliga orsaker till tandgnissling, även enligt Bruxism Association. Det finns dock lite bevis för att direkt stödja någon orsak. Forskning har visat att bruxism förekommer oftare hos personer som snarkar eller lider av obstruktiv sömnapné och hos människor vars livsstil innehåller rökning, alkohol och koffein.

Det har visat sig att 70 procent av människor knyter och mala sina tänder på grund av stress och ångest. Vissa undersökningar har visat en möjlig koppling mellan tandgnissling och en stressig arbetsmiljö.

Behandling för tandgnissling

Hur kan du sluta gnissla tänderna? Det beror på orsaken. Är det på grund av sömnstörningar, livsstilsfaktorer eller stress och ångest? Det är viktigt att din tandläkare utvärderar dig med en omfattande tentamen och utvecklar en behandlingsplan som är specialiserad för dig.

Det bästa sättet att skydda dina tänder och förhindra tandslitage och sprickor är att bära en ocklusal apparat. Dessa apparater har olika namn, inklusive ocklusala splinter, ocklusala bettvakter, nattvakter, bettplattor och bruxism apparater. Dessa är skräddarsydda, speciellt anpassade plastmunstycken som passar över dina övre eller nedre tänder. Att bära en av dessa apparater kommer att minska käkens muskelsmärta och skydda både dina tänder och temporomandibulära led. Apparaterna används vanligtvis vid sänggåendet och anses vara behandling av val.

Andra behandlingsalternativ

Andra apparater används också. Dessa kallas för mandibulära framstegsenheter. Dessa är också skräddarsydda, specialutrustade apparater och passar vanligtvis över dina övre och nedre tänder. Mandibulära framdrivningsanordningar sätter normalt din nedre käke (mandibel) framåt. Dessa enheter används när en sömnstörning är en sannolik orsak till gnissling. Enheten används för att hantera snarkning och sömnapné. Vid gnissling är tänderna orsakad av sömnapné, detta är den föredragna behandlingen.

Om ångest eller stress anses vara orsaken till din gnissling, är beteendehantering ett måste. Avkopplingsteknik, meditation och psykoanalys kan hjälpa till att hantera stress och ångest. Hypnos har också visat sig hjälpa till att lindra dina tänder. En studie rapporterad av Bruxism Association fann hypnos för att få positiva långsiktiga effekter, så denna behandling har något löfte. Ibland krävs en kombination av beteendemodifikation och ocklusala apparater.

Att ta slut på knäböjningen eller gnisslingen av dina tänder kräver en utvärdering av din tandläkare eller av en oral och maxillofacial kirurg. Efter en tentamen kan en behandlingsplan genomföras. Det kan innefatta en ocklusal apparat och eventuellt beteendemodifieringsmetoder.